Oldalak

Rendszeres olvasók

2011. április 12., kedd

Vigyázni kell a fogadalmakkal

Vannak az életben nagyon válságos, nagyon súlyos, nagyon fontos pillanatok. Olyan pillanatok, amikor bármit teszünk is, nem vagyunk képesek úrrá lenni a gondon. Olyan pillanatok, amikor minden tőlünk telhetőt megtettünk, és már nem maradt más választásunk, mint egy rajtunk kívül és felül álló hatalom kezébe adni a sorsunkat, és könyörögni a megváltásért. Hívhatjuk akár Istennek is. Ilyenkor jön a fogadalom, a felajánlás, cserébe a segítségért.
A súlyos válságok így vagy úgy, jól vagy rosszul, de mindig megoldódnak. És miután elmúlt a vész, ott maradunk a fogadalmunkkal, amit a helyzet rendeződésével többnyire elfelejtünk, mert a fogadalmak megtartása mindig kényelmetlen.
Pedig nem biztos, hogy jól tesszük. Mi van akkor, ha azt a segítséget amit a bajban kaptunk, esetleg az élet másik területén, visszaveszi az a befolyásolhatatlan, rajtunk kívül álló hatalom?
Már ha egyáltalán hiszünk benne, hogy van ilyen láthatatlan erő. Mert ha nem hiszünk benne, akkor maga a fogadalom is értelmetlen. Normális ember nem kér segítséget olyan hatalomtól, és nem tesz fogadalmakat olyan hatalomnak, aminek a létezésében nem hisz.
Ámbár, ha egyszer megtettük azt a bizonyos fogadalmat, akkor nem kellene mégis megtartani? Igaz, hogy ha nem hiszünk abban a bizonyos fölöttünk álló, befolyásolhatatlan hatalomban, akkor abban sem hiszünk, hogy van valahol valami, ami számon tartja, és számon kérheti a fogadalmat.
Ha ebben nem hiszünk, akkor talán joggal gondolhatjuk, hogy senki és semmi nem tudhatja, hogy tettünk egy fogadalmat, tehát nem is kell komolyan venni....Senki és semmi nem tudja... csak mi. Bizony ..., mi tudjuk. És ha úgy gondoljuk, hogy azokat a fogadalmakat nem kell komolyan venni, amikről csak mi tudunk, akkor nagyot tévedünk.
Ha nem vesszük komolyan a saját fogadalmainkat, akkor saját magunkat nem vesszük komolyan. Igaz, ezt nem fogja rajtunk számon kérni senki.
Vagy mégis...? Soha sem tudjuk meg, hogy véletlenül mennek-e néha rosszul a dolgaink, vagy a sors éppen kiegyenlít valamit a múltból..., valamit, ami még nem került elszámolásra, mert nem vettük komolyan, és lezáratlanul hagytuk a számlát.

7 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van abban amit irtál. Jó volt olvasni, adok - kapok törvénye van az univerzumnak.
    Van ismerősöm aki megfogadta ha nyer akkor egy bizonyos dologra költi ,nyert de nem arra költötte amit igért és a többit gondolom tudod.
    Szép napot sok szeretettel:))

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetertek en is.Mindig felhaborodok azon, hogy sokan csak bajban nyulnak bizonyos felettihez, olyankor senki nem vonja ketsegbe a letezest, es, amint megoldodik a baj, ujbol tudomast sem vesz rola.Lehet a fogadalma is az ilyennek ezert hiteltelen.

    Nagyon elgondolkoztato , jo iras, koszonom!

    VálaszTörlés
  3. Igen, a fogadalmak kényelmetlen dolgok. Önismeretet igényelnek. A meg nem tett ígéreteket pedig nem kell megtartani, és legalább a lélek szabadsága megmarad.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva kérlek nézz be a vegyes blogomba, van számodra valami amit tiszta szivemből adok :))

    VálaszTörlés
  5. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok szeretettel!
    monik.

    VálaszTörlés
  6. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kivánok szeretettel Neked és Szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  7. Elnézést kérek, napokig nem volt jó az internet itthon, ezért csak most válaszolok.
    Mindenkinek köszönöm a jó kívánságokat, és így utólag (mármint ünnep után) én is minden jót kívánok Nektek.

    VálaszTörlés